Pierożki na słodko z serem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

deserowe owocowe

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g maki
    350 ml wrzątku
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli

    nadzienie:
    300 g sera białego
    1 jajko
    garść siekanej suszonej żurawiny
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru do smaku


Pierożki na słodko z serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem.
    Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto.
    Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść widelcem.
    Ciasto wałkować tradycyjnie jak na pierożki , wykrawać literatką kółeczka i lepić małe pierożki.
    Ugotować we wrzątku.
    Podawać z musem owocowym, ja podałam z curdem truskawkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy