Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami

4.51 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Zaletą przygotowania tych ciasteczek jest to, że nie czekamy aż ciasto wyrośnie, zagniatamy, formujemy pierożki i od razu pieczemy. Natomiast wadą zaś jest to, że zbyt szybko znikają z talerza. Na różne okazje.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    5 dag świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    25 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    pół szklanki śmietany 12 % lub 18 %

    Na nadzienie:
    50 dag sera białego zmielonego ( może być tłusty, półtłusty lub chudy )
    2 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    cukier do smaku
    10 dag rodzynek

    Dodatkowo:
    2 białka
    cukier kryształ ( około pół szklanki )
    mąka pszenna to posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem. Masło lub margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  • 2. Nadzienie: Ser ucieramy z żółtkami, ( możemy zrobić to mikserem lub wymieszać widelcem ) cukrami i budyniem w proszku. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
  • 3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy porcję nadzienia i składamy na pół formując pierożki, zlepiamy brzegi i smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
  • 4. Pieczenie: Tak wykonane pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
  • 5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 3-4 blaszki pierożków. Ilość zależy jak duże krążki wykroimy.

Ciasto nie musi wyrastać. Wyrabiamy i od razu pieczemy.

Zachowujemy odstępy między pierożkami ponieważ znacznie urosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować