Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką

0 (0 ocen)

Cudowne pierogi z jagodami pachnące słońcem, lasem i pyszną, waniliową śmietaną.. To smak dzieciństwa, smak lata i wspomnienie wspólnego lepienia z babcią.

Składniki:

  • Ciasto
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 2 łyżki oleju
    • 1 jajko
    • mąka pszenna - ok. 2,5 szklanki
    • szczypta soli
    Farsz
    • 0,5 kg jagód
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 2 łyżki cukru
    Do gotowania
    • sól
    • 1 łyżka oleju
    Do podania
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    • Jagody ostrożnie przepłukać i osuszyć.
    • Wymieszać jagody razem z cukrem i bułką.
    Ciasto
    • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.
    • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę.
    • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części.
  • 2. Lepienie pierogów
    • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką.
    • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki.
    • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju, i wrzucać pierogi na gotującą się wodę.
    • Gotować przez około 1 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię.
    • Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tacę do lekkiego przeschnięcia.
    • Pierogi podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

Porady

Te pierożki po ugotowaniu można zamrozić a przed samym podaniem ponownie wrzucić na wrzącą wodę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować