Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i żółtym serem

4.5 (156 ocen)

Lubię eksperymentować z nadzieniem do pierogów, tym razem stworzyłam je z ziemniaków, szpinaku i żółtego sera.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    400g ziemniaków
    250g szpinaku mrożonego
    100g sera żółtego
    sól, pieprz, wegeta do smaku

    Do okraszenia:
    2 cebule
    tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
  • farsz 2. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. szpinak udusić na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać do ziemniaków. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać do farszu, wymieszać i doprawić do smaku.
  • nadziewanie 3. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałożyć nadzienie i zlepić.
  • 4. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
  • 5. Cebulkę pokroić w kosteczkę i usmażyć na tłuszczu. Pierogi podawać polane cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować