Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe

Składniki:

  • Farsz:
    2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    Całe opakowanie sera feta
    100g sera topionego śmietankowego
    8 ząbków czosnku
    Cebula
    Sól
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Czosnek granulowany

    Ciasto:
    1 kg mąki
    12 łyżek oleju
    Ok. 0,5 l ciepłej wody
    O,5 łyżeczki soli

    Sos czosnkowy:
    1 szkl śmietany 18%
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka ketchupu
    Mielona słodka papryka
    Sól
    Pieprz

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Szpinak rozmrozić, odcedzić z wody. Cebulę i 4 ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dołożyć do nich szpinak, podsmażyć. Dodać resztę czosnku, pokruszony ser feta, ser topiony mieszać do momentu aż składniki się połączą. Doprawić do smaku.
  • 2. Ciasto zagnieść. W razie konieczności dolać wody lub dosypać mąki. Ciasto cienko rozwałkować wyciąć szklanką kółka, łyżeczką nakładać farsz. Zlepić pierogi. Gotować w lekko osolonym wrzątku ok. 3 minut. Podawać z sosem czosnkowym.
  • 3. Przygotowanie sosu:
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z resztą składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy