Pierogi z ziemniakami, twarogiem, pieprzem, majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, razem z twarogiem chudym blenderem zmiksować, można zmielić przez maszynkę do mięsa
2.do misy robota wsypać mąkę, sól i wody gorącej dolewać w trakcie wyrabiania hakiem ciasta tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencję, dobrze wyrobione włożyć do woreczka na 15 minut
3.cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć, wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubomielony, kucharka, majeranek i wszystko dobrze wymieszać
4.ciasto podzielic na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty, cedzakiem wyjmować i opłukać pod zimną wodą
Komentarze