Pierogi z wątróbką

0 (0 ocen)

Jak są pierogi z pasztetem, to czemu nie z wątróbką ? Farsz jest wyrazisty w smaku, zbity, zwarty. Pierogi dobrze się zlepiają.

Składniki:

  • - 1kg wątróbki drobiowej
    - 5 cebul
    - szczypta soli i pieprzu
    - pół łyżeczki przyprawy do gyrosa
    - olej
    - ciasto na pierogi

Pierogi z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę smażymy na oleju. Odsączamy z nadmiaru powstałego sosu z olejem.
  • 2. Cztery cebule, drobno kroimy i szklimy na patelni z olejem.
  • 3. Wątróbkę dusimy dokładnie tłuczkiem do mięsa, dodajemy podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.
  • 4. Wyrabiamy ciasto, wycinamy krążki i zalepiamy pierogi.
  • 5. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z olejem, minutę lub dwie od wypłynięcia.
  • 6. Jedną cebulę, obieramy i kroimy w drobną kostkę, rumienimy na patelni z olejem.
  • 7. Pierogi podajemy ciepłe, polane tłuszczem z zarumienioną cebulką.

Porady

Do farszu nie dawać dużo oleju z cebulki, bo wtedy będzie rzadkie i ciężko będzie zlepić pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy