Pierogi z porem, serem i miodem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączenie pikantnego pora z serem żółtym, przełamane subtelną nutą miodu a wszystko to zawinięte w delikatne ciasto pierogowe sprawiło, że nasze ulubione ruskie pierogi mają groźnego rywala - polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    Szczypta soli
    2 łyżki masła
    1 szklanka wody
    Farsz:
    4 ziemniaki
    1 dość spory por
    200 gram sera żółtego
    Sól, pieprz
    1 łyżka miodu
    Dodatkowo :
    150 gram masła
    Kilka listków świeżej szałwii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi z porem, serem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy wodę, oddajemy masło i podgrzewamy aż do momentu rozpuszczenia się masła – wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy szczyptę soli, robimy na środku dołek i wlewamy wodę z masłem. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut na bok. W między czasie przygotowujemy farsz. Gotujemy ziemniaki do miękkości i gorące przeciskamy przez praskę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojony w drobną kostkę por, delikatnie solimy i pieprzymy i smażymy do miękkości tj. około 10 minut. Podsmażonego pora dodajemy do przeciśniętych ziemniaków. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków i pora – dodajemy miód i całość starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Stolnicę podsypujemy mąkę rozwałkowujemy cienko ciasto, wycinamy kółka , na środek każdego z nich wkładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w gorącej, osolonej wodzie po 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane roztopionym masłem z listkami szałwii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Por Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować