Te pierogi przyrządza moja teściowa,bardzo są pyszne,można je robić z podrobów wieprzowych lub drobiowych,moja wersja jest mieszana z drobiowymi serduszkami i wątróbką oraz wieprzowymi płuckami:-)
Pierogi z podrobami i sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podroby umyć,serduszka oczyścić z białych rurek,płuca i serduszka zalać woda,gotować na wolnym ogniu 15min.,włożyć do nich wątróbkę i gotować jeszcze ok.10min.,do miękkości,odcedzić wywar odrobinę zostawić(przyda się do farszu),podroby zmielić.Na patelni rozgrzać olej,wyłożyć oczyszczoną i drobniutko pokrojoną cebulkę,podsmażyć na złoty kolor,wyłożyć razem z tłuszczem do farszu,doprawić przyprawą i pieprzem - dokładnie wymieszać,jeśli farsz jest za suchy,dodać odrobinę wywaru z podrobów,by był lekko kleisty.
2.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać szczyptę soli,zrobić po środku dołek,wbić jajko,dolewając stopniowo wodę,wyrobić elastyczne,sprężyste ciasto,rozwałkować na ok.0,3mm,wyciskać szklanką kółka,nakładać na środek po łyżce farszu i dokładnie zlepiać brzegi.Zagotować wodę,wrzucać pierogi na wrzątek,delikatnie zamieszać,by się nie skleiły - gotować 5-7min.
3.W rondelku zagotować śmietanę,czas od czasu mieszając,dodać przyprawę,cukier,pieprz i drobno pokrojony koperek,zagotować i odstawić,można zagęścić mąką,jeśli wolicie gęsty sos.
4.Wędzony boczek pokroić w kostkę lub paseczki,wyłożyć na rozgrzany olej,smażyć mieszając 5min.,dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i smażyć jeszcze 5min,na złoty kolor.
Na talerze wyłożyć porcje pierogów,posypać boczkiem i cebulką,podawać z sosem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze