Pierogi z suszonymi śliwkami

4.5 (147 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

W moim domu obowiązkowe danie wigilijne, na które czekamy cały rok :)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    2 łyżki oleju


    30 dag śliwek wędzonych/suszonych bez pestek
    cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać olej i stopniowo dodawać tyle gorącej wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dosyć cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Na każde nakładać po jednej śliwce, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierożki. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 3 minuty. Gorące pierogi wykładać na talerz i posypać cukrem waniliowym. Można polać stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować