Pierogi z łososiem

0 (0 ocen)

Bardzo lubimy pierogi ......

Składniki:

  • łosoś filet wedzony na ciepło 20 dkg
    ser żółty 5 dkg
    cebula 1 sztuka
    sos sojowy 1 łyżka
    pieprz do smaku
    olej albo oliwa do smażenia 1 łyżka

    CIASTO NA PIEROGI
    mąka 15 dkg
    żółtko 1 sztuka
    olej 1 łyżeczka
    woda ciepła 1/2 szklanki
    pulpa szpinakowa 3 łyżki

Pierogi z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę, pokroić drobno, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Łososia rozgnieść widelcem, dodać starty ser, cebulkę doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowy, wymieszać.
    Szpinak rozmrozić, zmiksować, dodać do wody i wymieszać.
    Na stolnice przesiać mąkę,dodać żółtko, wodę ze szpinakiem, olej, zagnieść ciasto.
    Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na cienki placek.
    Wycinać krążki , foremką do pierogów na każdy nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie skleić.
    Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.
    Podawać posypane szczypiorkiem i polane masłem.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy