Chyba nie ma takich osób, które by ich nie jadły i nie znały tego cudownego smaku. Mi one kojarzą się z dzieciństwem a poniżej mój sposób na ich jedzenie :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450
szczypta soli
200 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
Pierogi z jagodami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody opłukać, oczyścić z listków i osuszyć na sicie. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki a na każdy krążek kłaść łyżeczkę jagód oraz szczyptę cukru (można cukier pominąć, a do śmietany dać więcej)
2.Ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku 1 min od wypłynięcia na wierch. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.
Komentarze