Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (jeśli jest dosyć kwaśna wypłukać), posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości. Odlać wodę, ostudzić kapustę.
Na maśle zeszklić piórka cebuli (można posiekać ją na drobniejsze kawałki). Obrać pieczarki (jeśli są młode, wystarczy opłukać), pokroić je na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem do redukcji płynu.
Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić.
Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Trwa to ok 10 -15 minut. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nadziewamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min od wypłynięcia.
Komentarze