Pierogi z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z kaszą manną, lekko posolić. Dodać olej i cały czas wyrabiając dodawać wodę. Powinniśmy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto podzielic na 3 części i pokolei każdą rozwałkowywać na stolnicy na grubosć 3-4 mm. Wykrawać szklanką krążki. Banany obrać i pokroić w plastry grubości +/-5mm. Na każdy krążek ciasta kłaść plaster banana i sklejać pierogi (można pomóc sobie i brzegi sklejać widelcem). W dużym garnku zagotować posoloną wodę, wlać do niej łyżkę oleju (żeby pierogi się nie sklejały) i gotować porcjami przez 5 minut od chwili wypłyniecia. Podawać polane słodką śmietanką ubitą z cukrem lub z innymi słodkimi dodatkami. Z tej porcji wyszło mi 30 pierogów.
Komentarze