Pierogi razowe z soczewicą i sosem serowym

0 (0 ocen)

Przystawka wykonana w mojej szkole gastronomicznej przez mój zespół.Pierogi razowe z soczewicą i sosem śmietanowo serowym.Bardzo pyszne jedzenie :)

Składniki:

  • Sos Serowy:
    150 g serka topionego kremowego
    marchew
    por
    kawałek selera
    cebula
    śmietana 18% około 3 łyżek stołowych
    tymianek
    sól
    pieprz

    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki razowej
    0,5 szklanki ciepłej wody
    jedno jajo
    olej


    Farsz:
    1 szklanka soczewicy
    1,5 szklanki wody
    1 cebula
    olej
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi razowe z soczewicą i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos
    Warzywa obrać, rozdrobnić i ugotować bulion, po ugotowaniu przecedzić, przelać do rondelka i zagotować, dodać ser topiony, roztopić i zagęścić śmietaną, pod koniec dodać tymianek i doprawić solą i pieprzem.

    1,5 szklanki wody zagotować. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i dodać do gotującej się wody. Gotować przez 30 min aż soczewica zmięknie i odparuje z niej woda. Cebulę zeszklić na oleju i odstawić do wystygnięcia. Po ugotowaniu soczewicy dodać do niej cebulę i przyprawić do smaku. Zmiksować blenderem i odstawić. Mąkę wsypać do miski, dodać olej, jajko i wodę. Wyrobić ciasto, rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na nie położyć łyżeczkę farszu i skleić. Zagotować osoloną wodę w garnku i wkładać uformowane pierogi. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody odczekać chwilkę i przełożyć je do zimnej wody a potem na talerz. Pierogi są gotowe do zjedzenia/

Porady

Pierogi ciężko jest pięknie posklejać, gdyż ciasto jest delikatne i szybko się rwie lub pęka. Trzeba trochę cierpliwości i wszystko się uda :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować