Ciasto piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto I:
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Gdy piana z białek jest sztywna wsypujemy partiami sypkie składniki i delikatnie, łyżką, łączymy je z pianą. Ciasto pieczemy w temp 160*C około 40 minut.
2.Ciasto II:
Białka ubijamy na sztywną pianę (2 szt). W trakcie ubijania wsypujemy po trochę cukru oraz po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartej masy. Delikatnie mieszamy całość łyżką i wylewamy na dużą formę, wyłożoną natłuszczonym papierem. Pieczemy w temp 180*C około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy ciasto na dwa placki.
3.Wykonanie kremu:
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na pianę i wlewamy do niej, ciągle ubijając, po trochę tężejącej galaretki.
Spodem ciasta jest część II. N nim rozkładamy połowę kremu. Przykrywamy krem ciasto I. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy ciastem II.
Na wierzchu ciasta robimy esy floresy z polewy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka.
Komentarze