Piegowata baba

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny sposób na spożytkowanie białek. Babka jest prosta w wykonaniu a przy tym niezwykle pyszna. Szczerze polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kostka margaryny/masła lub 1/2 szklanki oleju
    1 szklanka białek
    1 cukier z wanilią
    3/4 szklanki pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka maku
    1 jabłko- duże- najlepiej szara reneta
    kilka kropel ekstraktu migdałowego
    3 łyżki oleju
    120 gram czekolady gorzkiej/mlecznej
    skórka kandyzowana z pomarańczy- 1 czubata łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piegowata baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka makowa 1. Masło/margarynę rozpuszczamy i zostawiamy aby uzyskała temperaturę pokojową (możemy użyć olej). jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukry.Następnie, dodajemy stopniowo mąkę z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy tłuszcz, skórkę (możemy też dodać inne bakalie -np. migdały rodzynki) i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut Po przestudzeniu oblewamy polewą przygotowanej z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą połączoną z olejem. Wierzch dekorujemy czekoladą białą lub bakaliami:))

Porady

Zamiast czekolady możemy użyć lukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Walentynki Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować