Piegowata baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło/margarynę rozpuszczamy i zostawiamy aby uzyskała temperaturę pokojową (możemy użyć olej). jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukry.Następnie, dodajemy stopniowo mąkę z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy tłuszcz, skórkę (możemy też dodać inne bakalie -np. migdały rodzynki) i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut Po przestudzeniu oblewamy polewą przygotowanej z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą połączoną z olejem. Wierzch dekorujemy czekoladą białą lub bakaliami:))
Komentarze