Polecam pyszne mięsko na kanapkę,szybko się przygotowuje, jest proste w wykonaniu i co najważniejsze super smakuje i pięknie się prezentuje na stole, polecam:)
Składniki:
1 kg schabu bez kości
3 jajka
3 łyżki groszku konserwowego
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżeczka suszonego tymianku
Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
Mięso porządnie umyć i osuszyć. Rozkroić jak książkę i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. W miseczce wymieszać przyprawy i oprószyć nimi mięso z każdej strony. Odsączony z zalewy groszek ułożyć na mięsie.
Na jednym z końców ułożyć jajka i zwinąć schab w roladę. Następnie spiąć ją wykałaczkami a potem obwiązać nicią bawełnianą do mięsa ( wykałaczki pomagają w bezproblemowym obwiązaniu mięsa).
Wyjąć wykałaczki a mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Położyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około 1/2 szklanki wody i piec w 220 st około 60-70 minut.
Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek i zostawić aby mięso z góry się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem zdjąć nici.
Smacznego!
Komentarze