Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem

0 (0 ocen)

Polecam pyszne mięsko na kanapkę,szybko się przygotowuje, jest proste w wykonaniu i co najważniejsze super smakuje i pięknie się prezentuje na stole, polecam:)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    3 jajka
    3 łyżki groszku konserwowego
    1 łyżeczka soli peklowej
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżeczka suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczysty schab faszerowany jajkiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.

    Mięso porządnie umyć i osuszyć. Rozkroić jak książkę i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. W miseczce wymieszać przyprawy i oprószyć nimi mięso z każdej strony. Odsączony z zalewy groszek ułożyć na mięsie.

    Na jednym z końców ułożyć jajka i zwinąć schab w roladę. Następnie spiąć ją wykałaczkami a potem obwiązać nicią bawełnianą do mięsa ( wykałaczki pomagają w bezproblemowym obwiązaniu mięsa).

    Wyjąć wykałaczki a mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Położyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około 1/2 szklanki wody i piec w 220 st około 60-70 minut.

    Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek i zostawić aby mięso z góry się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem zdjąć nici.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek konserwowy Jajka Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować