Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem selera korzeniowego, który nadał pieczeni ciekawego aromatu i fajnego smaku. Całość otula wędzony boczek, który uchronił przed wysuszeniem, szczególnie, że pieczeń jest z dość chudego mięsa. Polecam na obiad lub jako wędlinę na kanapki.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:

    1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1/2 selera korzeniowego
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego

    Składnik podstawowy dodatkowy:

    ok 300 g boczku wędzonego

    Składniki robocze:

    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki bułki tartej
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bvpxu3 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę przesmażyć. Odstawić do wystudzenia.
  • image-1eh2k2i 2. Mięso zmielić w maszynce do mielenia na sicie o małych otworach. Wymieszać razem z warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami. Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą. Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć całość folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie usunąć folię, podwyższyć temperaturę do 200*C i zapiekać jeszcze przez ok 10 min, do momentu aż boczek z wierzchu się przyrumieni. Do obiadu podawać pokrojone w grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować