Pieczeń rzymska z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić,podsmażyć na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju.Paprykę umyć,pokroić w kostkę.Kajzerki namoczyć w wodzie,odcisnąć.
2.Mięso mielone wymieszać z przyprawami,kajzerkami,jajkiem i cebulą.
3.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do wysmarowanej olejem formy keksowej włożyć połowę doprawionego mięsa i rozłożyć na nim podsmażone pieczarki oraz dużą ilość papryki,przykryć pozostałym mięsem.Na wierzchu ułożyć ziarenka marnynowanego pieprzu.
4.Formę z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć folią, piec 30 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, aby klops lekko się zrumienił.
Uwaga:użyć 30 cm formy keksowej.
Komentarze