Pyszna pieczeń na niedzielny obiad. Źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczen-drobiowa-z-warzywami-i-serem,104811.html
40 min
Składniki:
ok. 900 g - 1 kg mielonego mięsa z drobiu
2 średnie cebule
200 g małych pieczarek
1 papryka
100 g sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki
2 surowe jajka
2 łyżki bułki tartej lub 2 małe bułeczki namoczone w mleku i odciśnięte
sól i pieprz biały do smaku, czosnek granulowany, papryka w proszku, przyprawa do mięsa mielonego
cienkie kawałki zimnego masła na wierzch pieczeni
Pieczeń drobiowa z warzywami, pieczarkami i żóltym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju, bez tłuszczu dodać do zmielonego mięsa.Na tym samym tłuszczu smażyć aż do odparowania soków pokrojone pieczarki i później pokrojoną drobno paprykę, jedno i drugie dołożyć do mięsa.Do masy dodać również pozostałe składniki : ser pokrojony w małą kostkę, natkę, bułkę tartą, jajka, przyprawy i dokładnie wyrobić, aby produkty były równomiernie rozłożone.Masę wyłożyć do keksówki i na wierzch położyć kawałki masła. Piec w 180 stopniach przez godzinę lub trochę dłużej.
Komentarze