Pieczeń a la kaczka z rodzynkami

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Propozycja dla osób, które lubią mięsa na słodko

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
    30 dag wątróbki drobiowej
    1 czubata łyżka manny
    1 cebula
    sól i pieprz
    2 jajka
    namoczona w mleku czerstwa kajzerka
    5 dag rodzynek
    łyżka przyprawy do kaczki
    kilka łyżek kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki

Pieczeń a la kaczka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną bułkę, cebulę i wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do mięsa mielonego, mieszamy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy gładka masę, a następnie wykładamy ją do małych foremek na pasztet wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, wierzch smarujemy kwaśną śmietaną. Pieczemy w 160 stopniach około 1 h.

Porady

Do pieczeni możemy dodać inne suszone owoce takie jak żurawina, śliwki czy morele. Śmietana na wierzchu nie jest konieczna, ale dzięki niej na pieczeni tworzy się pyszna, chrupiąca skórka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować