Pieczony suflecik z ryżem, jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować mleko, dodać ryż i cukier. Gotować do miękkości ok 15 minut. Ostudzić.
W misce utrzeć żółtko z masłem i cukrami. Dodać skórkę z cytryny, i partiami dodawać ryż. Delikatnie mieszać.
2.Do 4 sufletów nałożyć przygotowany ryż. Na ryż kłaść po 2 łyżki musu jabłkowego. Posypac cynamonem. Następnie rozłożyć uprażone na patelni orzechy i posypać bakaliami. Włożyć do nagrzanego piekarnika 160 stopni na ok 35 min.
3.W tym czasie ubić schłodzone białko ze szczypta soli i cukru. Wyjąć suflety. Położyć ubite białko, a na nie po łyżeczce powideł. Zwiększyć temperature do 200 stopni. i zapiekać chwilę do zarumienienia.
Porady
Można dodać mniej cukru, bo jednak jest to bardzo słodkie danie.
Komentarze