Na naszą skromną Wigilię przygotowaliśmy w tym roku przepyszny sernik, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle delikatny i wilgotny.
2 godz. 40 min
Składniki:
Składniki na spód sernika:
około 170 gramów ciastek digestive (mogą być też owsiane, a ja tym razem użyłam imbirowych)
kilka łyżek masła, niesolonego
Składniki na podstawową masę serową:
4 duże jajka
1 żółtko
1 szklanka cukru (można użyć ciut mniej)
0,5 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony trzykrotnie)
0,5 kg mascarpone
1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny
Pieczony sernik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie spodu:
2. Rozpuść masło i połącz je ze zmielonymi ciasteczkami - masa powinna łatwo się ugniatać.
3.Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia.
4.Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową, wyrównaj ją i ugnieć.
5.Piecz spód przez około 10-15 min. w temp. 180 stopni.
6.Wykonanie sernika:
7.Umieść składniki na masę serową w misce i mieszaj je za pomocą trzepaczki. Nie należy mieszać masy zbyt długo - chodzi tylko o dobre połączenie się składników.
8.Przelej masę do tortownicy.
9.Na dnie piekarnika umieść dużą blachę napełnioną wodą.
10.Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
11.Wstaw sernik i piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temp. do 150-160 stopni, przykryj wierzch tortownicy folią aluminiową i piecz przez około 60 minut (zależy to od piekarnika).
12.Gotowy sernik zostaw w piekarniku, w którym lekko uchyl drzwiczki.
Komentarze