Pieczony omlet ze szparagami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczna propozycja na wiosenne śniadanie

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - zielone szparagi: 10 sztuk
    - szynka szwardzwaldzka: 5 plastrów
    - szczypiorek cienki posiekany: 0.5 pęczka
    - parmezan tarty: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Pieczony omlet ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Plasterki szynki przekroić na pół wzdłuż, zawinąć w nie szparagi.
  • 2. Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Formę do zapiekania (u mnie o średnicy 30 cm) wysmarować oliwą, ułożyć w niej szparagi zawinięte w szynkę.
  • 3. Jajka roztrzepać, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić delikatnie solą i pieprzem, zalać nimi szparagi, a następnie posypać startym parmezanem.
  • 4. Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku, podawać od razu po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy