Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś zapraszam na przepis na wyśmienity i szybki w przygotowaniu obiad. Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami. Przepyszny filet z łososia polany aromatycznym sosem, a do tego blanszowane warzywa i fenomenalne puree z ziemniaków i marchewki. To musi być pyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na pieczonego łososia:
    ◦2 filety z łososia (po ok. 150 g sztuka)
    ◦sok z ½ cytryny
    ◦sól
    ◦pieprz biały
    ◦4 gałązki koperku
    ◦2 plasterki cytryny

    Składniki na puree z ziemniaków i marchewki:
    ◦3 ziemniaki
    ◦2 marchewki
    ◦1 szklanka mleka
    ◦1 łyżka masła
    ◦1 ząbek czosnku
    ◦sól
    ◦biały pieprz
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦¼ łyżeczki mielonego imbiru

    Składniki na sos z zielonego pieprzu
    ◦150 ml śmietanki 30%
    ◦75 ml białego wina
    ◦2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
    ◦1 łyżeczka sosu sojowego
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na blanszowane warzywa:
    ◦1 marchewka
    ◦2 białe części z pora
    ◦100 g wędzonego boczku w plasterkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami 1. Przygotowanie puree z ziemniaków i marchewki:
    Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut. Zalewamy mlekiem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i dusimy ok. 30-40 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka, dodajemy imbir i gałkę muszkatołową i miksujemy na puree.

    Przygotowanie pieczonego łososia:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
  • Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami 2. Przygotowanie blanszowanych warzyw:
    Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najlepiej użyć mandoliny lub obieraczki do warzyw. Plasterki marchewki kroimy w cienkie słupki/słomki. Pora kroimy w 3-4 cm kawałki. Warzywa blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.

    Marchewki odkładamy, a pora owijamy plasterkami boczku, spinami wykałaczkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na kilka minut (baczek ma się zarumienić).
  • Pieczony łosoś z sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami 3. Przygotowanie sosu z zielonego pieprzu:
    W rondelku doprowadzamy wino do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę, zielony pieprz i sos sojowy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Łososia wyjmujemy z foli i podajemy z puree z ziemniaków i marchewki, sosem z zielonego pieprzu i blanszowanymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś pieczony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować