Dziś zapraszam na pyszną i szybką przekąskę – pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej. Młode, chrupiące zielone szparagi otulone nadzieniem z sera pleśniowego, orzechów włoskich i szynki. Połączenie idealne!
40 min
Składniki:
Składniki:
◦16 szparagów
◦16 plasterków szynki parmeńskiej
◦25 g orzechów włoskich
◦200 g sera pleśniowego lazur (użyłam srebrny lazur)
◦1 łyżka posiekanej natki pietruszki
◦3 łyżki mleka
◦1 łyżka masła
◦sól
◦pieprz świeżo zmielony
◦2 łyżki oliwy
◦3 patyczki do szaszłyków
Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparami myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą.
W miseczce łączymy ser pleśniowy, masło, mleko, natkę pietruszki i posiekane orzechy. Ucieramy wszystko aż składniki się dobrze połączą. Plasterki szynki rozkładamy, na każdym rozsmarowujemy trochę nadzienia serowego i układamy po jednym szparagu. Zawijamy jak roladki.
Tak przygotowane szparagi nabijamy na patyczki do szaszłyków (po 4 sztuki na patyczku) i zapiekamy ok. 15-20 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze