Pieczone roladki z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, kilka minut wyrabiamy. Na matę do zwijania rolad układamy plasterki boczku, na dolny brzeg kładziemy wycięty z sera kawałek. Na pozostałej części układamy cienką warstwę mięsa mielonego. Przy pomocy maty zwijamy roladę, którą zawiniemy w kawałek folii aluminiowej, tak jak zawijamy cukierki. Tak samo robimy z drugą roladą. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Nacinamy każdego ziemniaka z obu stron i wkładamy w nacięcia cienkie plasterki boczku. Solimy, pieprzymy i każdego zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane roladki i ziemniaki układamy na blasze, pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone roladki i ziemniaki podajemy z ogórkiem marynowanym lub surówką.
Komentarze