Pieczone pierożki z indykiem i porem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za pierogami z mięsem, aż do momentu, gdy zrobiłam je w takim wydaniu ! Zmieniło ono moje spojrzenie na mięsne pierożki, gdyż wyszły rewelacyjne, aromatyczne i smaczne. Co najważniejsze moi chłopacy zajadali się nimi i z talerzy zniknęły w kilka chwil :)

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na 25 sztuk:
    Farsz:
    1/2 kg mielonego mięsa z indyka
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
    2 ząbki czosnku
    75 g pora (po kawałku białej i zielonej części)
    2 cebule
    60 g sera żółtego
    sól
    pieprz czarny mielony

    Ciasto:
    200 g mąki
    15 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki gorącej wody
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone pierożki z indykiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Do miski wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i gorącą wodę, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
  • 2. Następnie wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.
  • 3. Wsypujemy mąkę, sól, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe zostawiamy na około 30 minut by odpoczęło.
  • 4. FARSZ: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do miski (bez tłuszczu).
  • 5. Pora kroimy w prążki i również smażymy około 5 minut, dodajemy do cebuli (również bez nadmiaru tłuszczu, na którym smażyliśmy).
  • 6. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przekładamy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i czosnkiem niedźwiedzim i smażymy.
  • 7. Usmażone mięso blendujemy blenderem, przekładamy do miski.
  • 8. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek siekamy, przekładamy do miski, przyprawiamy, mieszamy.
  • 9. Ciasto drożdżowe dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy dość sporą porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 10. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 16-18 minut (bez termoobiegu).

Porady

Pierożki najlepiej smakują na ciepło z dowolnym sosem, np. czosnkowym czy surówką bądź sałatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować