Pieczone knedle ze śliwkami

4.5 (173 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Knedle gotowane każdy zna. Nie każdy jednak smakował ich pieczonej wersji. Czym się różnią? Aromatem, kruchością skórki, zachwytem wszystkich.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 600 gramów
    - mąka pszanna: 250 gramów
    - mąka ziemniaczania: 50 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - śliwki (np.węgierki): 300 gramów
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 32 gramy
    - masło do smarowania: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - cynamon,: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, najlepiej z poprzedniego dnia przeciskam przez praskę.
  • 2. Do ziemniaków dodaję obie, przesiane mąki, cukier waniliowy i jajka, zagniatając szybko elastyczne ciasto.
  • 3. Z ciasta formuję kule, które następnie rozpłaszczam na placki, a w nie wkładam po śliwce (gdy są to małe węgierki) lub jej połowie i formuje zgrabne knedle.
  • 4. Knedle układam na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego "maluję" masłem i wszystko wkładam do piekarnika, nagrzanego do 200 stC na około 20 min.
  • 5. Przyrumienione knedle podaję polane gęsta śmietaną, oprószone cukrem pudrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować