Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy,wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku, oddzielamy po kolei liście i te, które zmiękną wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Z liści usuwamy zgrubienia.
2.Ryż płuczemy i wkładamy do 6 szklanek osolonego wrzątku, gotujemy do miękkości , od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarł nam do dna.
Gdy wchłonie wodę można wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem około 10 minut żeby doszedł.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na łyżce smalcu.
3.Ryż wykładamy do dużej miski, dodajemy cebulę i czekamy, aby trochę wystygł.
Do letniego dodajemy mięso mielone sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Farsz zawijamy w liście kapusty i układamy ciasno w brytfannie.
Pozostałymi liśćmi przykrywamy wierzch potrawy, wlewamy 1/2 szklanki wody i wkładamy pozostały smalec,rozkładając po trochę dookoła.
Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę w 180*C.
Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Porady
Zamiast kapusty włoskiej można użyć innej odmiany.
Jeśli używamy twardej odmiany kapusty długość pieczenia należy wydłużyć do nawet 1,5 godz.
Komentarze