Pieczone gołąbki

0 (0 ocen)

Takie gołąbki nauczyłam się robić od mojej mamy.

Składniki:

  • 2 średnie główki włoskiej kapusty
    3 szklanki ryżu
    1 kg mielonego mięsa
    1 cebula
    2 łyżki smalcu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy,wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku, oddzielamy po kolei liście i te, które zmiękną wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Z liści usuwamy zgrubienia.
  • 2. Ryż płuczemy i wkładamy do 6 szklanek osolonego wrzątku, gotujemy do miękkości , od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarł nam do dna.
    Gdy wchłonie wodę można wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem około 10 minut żeby doszedł.
    W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na łyżce smalcu.
  • 3. Ryż wykładamy do dużej miski, dodajemy cebulę i czekamy, aby trochę wystygł.
    Do letniego dodajemy mięso mielone sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
    Farsz zawijamy w liście kapusty i układamy ciasno w brytfannie.
    Pozostałymi liśćmi przykrywamy wierzch potrawy, wlewamy 1/2 szklanki wody i wkładamy pozostały smalec,rozkładając po trochę dookoła.
    Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę w 180*C.
    Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Porady

Zamiast kapusty włoskiej można użyć innej odmiany. Jeśli używamy twardej odmiany kapusty długość pieczenia należy wydłużyć do nawet 1,5 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować