4 duże ziemniaki
szpinak świeży 250 g
10 dag grana padano
filet z łososia 250 g
łyżka pokrojonego w kosteczkę camembert do ujednolicenia masy, można zastąpić śmietaną 18%
1 ząbek czosnku
łyżeczka masła
oliwa z oliwek
przyprawy: świeżo mielone sól i pieprz, pomidory z bazylią i czosnkiem
Pieczone ziemniaczki nadziane szpinakiem z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy. Nakłułam je nożem, oprószyłam solą, nasmarowałam delikatnie oliwą i ugotowałam w mikrofalówce w opcji "pieczony ziemniak" ok 30 minut. Można też je upiec w piekarniku - ok. 50 minut. Ważne, aby ziemniaki były miękkie. Szpinak blanszujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy blanszowany szpinak, camembert lub śmietanę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę pomidory z bazylią i czosnkiem. Mieszamy i wyłączamy ogień, kiedy odparuje woda. Łososia układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut. Szpinak przekładamy do miski, dodajemy upieczonego łososia i mieszamy. Ziemniaki przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środki. Napełniamy szpinakiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy płatkami grana padano lub parmezanu. Zapiekamy w piekarniku aż ser się zarumieni. Podajemy na ulubionej sałacie, np. rukoli. Polecam:-)
Komentarze