Idealna na kanapki a także dobrze się sprawdzi podczas rodzinnych uroczystości czy świąt.
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
2 łyżki startego świeżego imbiru
pół szklanki sosu sojowego
2 łyżki miodu akacjowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonych ziaren kolendry roztartych w moździerzu
1 łyżka goździków oraz kilka ziaren pieprzu burbonese, czerwonego lub syczuańskiego roztartych w moździerzu(możemy je także ze sobą zmieszać)
sok z jednej cytryny
Pieczona szynka w marynacie imbirowo-sojowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Do naczynia wlewamy sos sojowy, miód, dodajemy posiekany czosnek, starty imbir i pozostałe składniki marynaty. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wkładamy umyte i osuszone mięso. Co kilka godzin obracamy je aby było pokryte marynatą z każdej strony. Marynujemy najlepiej 24 godz.
Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody bo zapewne płyn się zredukuje. Mięso studzimy i kroimy w plastry.
Komentarze