Pieczona szynka w glazurze

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kupuję mięso-szynkę, polewam glazurą z octu balsamicznego, miodu i soku z cytryny, wcieram aromatyczne przyprawy i piekę. Zapach jest niesamowity, zapowiada, że domowa szynka będzie wyśmienita.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso- szynka (surowa szynka owinięta sznurkiem): 1.5 kilograma
    - ocet balsamiczny (kwasowość 6 %): 100 mililitrów
    - miód (naturalny np. spadziowy): 3 łyżki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - jałowiec (mielony): 0.5 łyżeczki
    - sól (morska): 1 łyżka
    - pieprz (czarny mielony): 1 łyżeczka
    - majeranek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczona szynka w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować glazurę.Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
  • 2. Szynkę umyć, włożyć do żaroodpornego naczynia, polać glazurą, część spłynie na dno naczynia. Mięso natrzeć przyprawami.
  • 3. Szynkę piec 90 minut w temperaturze 190 stopni C. Podczas pieczenia co 15 minut polewać glazurą.
  • 4. Upieczoną szynkę odstawić na 30 minut, zdjąć sznurek.
  • domowa szynka w glazurze 5. Szynkę pokroić w plastry, podawać z pieczywem, św. Mikołaj będzie zachwycony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować