Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą

4.5 (147 ocen)

Karkówka jest mięciutka, bardzo pomidorowa, podczas pieczenia tworzy się pyszny sosik. Spełni się świetnie podczas rodzinnych obiadów, świetnie smakuje także odgrzewana.

Składniki:


  • 1 kg karkówki,
    3-4 cebule,
    3-4 pomidory,
    1 opakowanie przyprawy do karkówki,
    300g ketchupu pikantnego,
    3-4 łyżki wody,

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą 1. Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Skrapiamy ją oliwą i nacieramy ją przyprawą do karkówki. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy na noc. Następnego dnia cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki.
  • Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą 2. Dużą żaroodporną formę smarujemy cienko masłem. Układamy warstwę plastrów mięsa. Na mięsie układamy warstwę cebuli, a następnie pomidorów. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Ketchup mieszamy z wodą i zalewamy nim mięso.
  • karkówka 3. Mięso przykrywamy i pieczemy 100 minut w 180 stopniach. Na każde 100g mięsa = 10 minut. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, pieczywem czy ryżem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Mięso Pomidor Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować