Karkówka jest mięciutka, bardzo pomidorowa, podczas pieczenia tworzy się pyszny sosik. Spełni się świetnie podczas rodzinnych obiadów, świetnie smakuje także odgrzewana.
Składniki:
1 kg karkówki,
3-4 cebule,
3-4 pomidory,
1 opakowanie przyprawy do karkówki,
300g ketchupu pikantnego,
3-4 łyżki wody,
Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Skrapiamy ją oliwą i nacieramy ją przyprawą do karkówki. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy na noc. Następnego dnia cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki.
2.Dużą żaroodporną formę smarujemy cienko masłem. Układamy warstwę plastrów mięsa. Na mięsie układamy warstwę cebuli, a następnie pomidorów. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Ketchup mieszamy z wodą i zalewamy nim mięso.
3.Mięso przykrywamy i pieczemy 100 minut w 180 stopniach. Na każde 100g mięsa = 10 minut. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, pieczywem czy ryżem. Życzę smacznego :)
Komentarze