pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sezon na dynię jeszcze trwa, a więc pora uruchomić kulinarną pomysłowość:) Dynia nie dość, że jest smaczna i delikatna to także zawiera wiele cennych witamin.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2kg dyni, 3/4kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku,1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżka oregano, 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego, olej kokosowy,oliwa
    sos: 3 szklanki mleka, 1 czubata łyżka masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, starta gałka muszkatołowa, sól kłodawska, pieprz
    Do posypania: starty żółty ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Pieczona dynia z mięsem mielonym i sosem beszamelowym na oleju kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę, naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym i wkładamy do niego pokrojona dynię, skrapiamy ją odrobiną oliwy.
  • 2. Na patelni, na oleju kokosowym smażymy posiatkowana cebulę oraz pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku ok. 6min.
  • 3. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone wraz z przyprawami(kminek, oregano, sól, pieprz), smażymy aż mięso zmieni kolor, cały czas rozdrabniając, aby nie powstały duże grudki. Na koniec smażenia dodajemy pół szklanki wody oraz ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Czekamy aż na małym ogniu płyn troche odparuje(tak aby zostało go niewiele).
  • 4. Do naczynia żaroodpornego z dynią dodajemy usmażone mięso, wszystko mieszamy ze sobą.
  • 5. Przygotowujemy sos. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy aby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia dodajemy mleko, sól, pieprz, starta gałkę muszkatołową i mieszamy. Ponownie wstawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
  • 6. Dynię z mięsem polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40min aż dynia będzie miękka, na koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na ok. 5 min pieczenia do piekarnika.

Porady

smażenie na oleju kokosowym, naczynie żaroodporne wysmarowane również olejem kokosowym, zamiast soli jodowanej sól kłodawska, najlepsza dynia to ta najbardziej pomarańczowa:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować