Pieczona cukinia z łososiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam Wam oto tak przygotowaną cukinię. Jest ona bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu, do tego bardzo apetycznie pachnie przyprawami. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 małe młode cukinie
    10 dag łososia w oleju w kawałkach
    pół puszki kukurydzy
    2 duże cebule
    olej
    zioła prowansalskie według uznania
    przyprawa Tikka Masala według uznania
    biały pieprz mielony do smaku
    sól do smaku
    15 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona cukinia z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, następnie dusimy na oleju do miękkości i studzimy.
  • 2. Łososia i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy, następnie przekładamy do wystudzonej cebuli i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą Tikka Masala.
  • 3. Cukinie myjemy i dokładnie osuszamy, cieniutko obieramy ( jak ktoś lubi ze skórką można nie obierać ), przekrawamy na połowę i łyżką wydrążamy środek formując cukinii łódeczki. Następnie od wewnątrz oprószamy je solą, przyprawą Tikka masala i ziołami prowansalskimi.
  • 4. Do cukiniowych łódeczek nakładamy farsz u układamy je w formie żaroodpornej, podlewamy odrobiną gorącej wody i oleju. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii tak około 30 minut.
  • 5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim miękką cukinię i zapiekamy kilka chwil aż się rozpuści.
  • 6. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Porady

W skład przyprawy Tikka Masala wchodzą: czosnek, kumin, pomidory, skórka cytrynowa, sól.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kukurydza Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować