Pide ze szpinakiem i serem feta

0 (0 ocen)

Pide to turecki rodzaj chlebka. Ja przygotowałam je w formie łódeczek z farszem ze szpinaku i sera feta.

Składniki:

  • Ciasto:
    ok.410 g mąki
    niecała szklanka ciepłej wody
    20 g świeżych drożdży
    łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru

    Nadzienie:
    500 g świeżego szpinaku
    270 g sera feta
    ½ cebuli
    czosnek niedźwiedzi
    świeżo zmielona sól i pieprz
    kumin
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne

Pide ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą, mieszać do rozpuszczenia. Wlać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.45 minut).

    Szpinak umyć, sparzyć we wrzątku. Przelać zimną wodą i dobrze odcisnąć. ( Można też szpinak podsmażyć do momentu wyparowania płynów). Pokroić, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek niedźwiedzi, kumin, sól i pieprz oraz rozdrobniony ser. Wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 porcji, uformować kulę i rozwałkować na owalne placki. Na każdy nakładać farsz, formując łódeczki. Skropić oliwą.

    Piec w nagrzanym piekarniku do 220°C przez ok. 15 minut.

Porady

Szpinak powinien być dobrze sparzony (najlepiej przez kilka sekund) i dokładnie odsączony, w przeciwnym razie może podczas pieczenia podejść wodą. Można też szpinak poddusić na oliwie do momentu wyparowania wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować