Ciasto piaskowe z jabłkami i orzechami ziemnymi w karmelu. Wypiek łatwy w wykonaniu, przyjazny dla laika.
Składniki:
Ciasto:
550 g mąki pszennej
500 g margaryny
400 g cukru
6 jajek
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
15 g proszku do pieczenia
Nadzienie:
700 g jabłek z komotu (starte na drobnych oczkach tarki)
400 g orzechów ziemnych w karmelu
3 łyżki bułki tartej
cukier do smaku (opcjonalnie)
Piaskowiec jabłkowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto margarynę stopić i wystudzić. Następnie dodać cukier, wbić jajka, wsypać oba opakowania budyniu oraz proszek do pieczenia - zmiksować. Na końcu wsypać mąkę i całość utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia.
Jabłka, orzechy oraz bułkę tartą wymieszać. Tak przygotowane nadzienie ewentualnie dosłodzić.
2.Na przygotowanym surowym cieście rozłożyć jabłka z orzechami.
3.Piec około 45 min (200 st. C).
Gotowe ciasto całkowicie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Jabłka z kompotu można zastąpić świeżymi owocami - wtedy nadzienie należy dosłodzić.
Komentarze