Ciasto pianka serowo-orzechowa na białkach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zostały mi białka od innego ciasta więc je użyłam do tego ciasta a właściwie pianki, która jest bardzo puszysta i sycąca. Idealnie pasuje do porannej kawy, ciekawie prezentuje się na stole.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma: 25x11 cm
    Składniki:
    5 schłodzonych białek
    2 serki homogenizowane (2x150 gram)
    1/2 szklanki cukru pudru + cukier do posypania ciasta
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka drobno zmielonych orzechów włoskich + kilka orzechów do dekoracji
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy + bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pianka serowo-orzechowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: białka posolić, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać serki, mąkę ziemniaczaną, orzechy, wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Formę do pieczenia natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Formę wstawić do większej formy, wlać do niej gorącą wodę do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, posypać grubo cukrem pudrem, udekorować połówkami orzechów włoskich.

Porady

1.piankę można zamiast cukru pudru polać czekoladową polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować