Piankowa zebra bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna puszysta pianka w czterech kolorach z truskawkami i galaretką świetnie sprawdzi się na deser w upalne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
    Poncz:
    1/3 szklanki wody
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1/2 łyżeczki cukru
    Pianka:
    1 puszka (411 g) mleka skondensowanego niesłodzonego
    4 łyżki cukru pudru
    1 galaretka Blue Curacao
    1 galaretka Mojito
    1 galaretka Piña Colada
    1 galaretka Pink Margarita
    4 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    250 g truskawek
    2 galaretki Piña Colada
    świeża mięta (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Pianka

Piankowa zebra bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę (23-24 cm) wyłożyć biszkoptami. Składniki ponczu połączyć. Biszkopty nasączyć ponczem.
  • 2. Każdą galaretkę rozpuścić w 180 ml wody, dodać po łyżeczce żelatyny dokładnie wymieszać i wystudzić.
  • 3. Schłodzone mleko skondensowane ubić z cukrem pudrem na puszysto. Masę mleczną podzielić na 4 części i każdą z nich dodać do 4 galaretek. Zmiksować. Pianki odstawić do lekkiego (nie całkowitego) stężenia.
  • 4. Na środek tortownicy z biszkoptami ostrożnie wylewać po 2-3 łyżki każdego koloru pianki, aż do wyczerpania składników. Gotową piankę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 5. Dwie galaretki Piña Colada rozpuścić w 500 ml wody i wystudzić. Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu pianki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin.

Porady

Do pianki można użyć dowolnych, ulubionych galaretek w kontrastujących kolorach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Mleko Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować