Pełnoziarniste kajzerki

4.49 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowe pieczywo ma kilka niepodważalnych zalet. Wiemy co wsypaliśmy do ciasta i tym samym wiemy co jemy, a także możemy modyfikować smak pieczywa dokładając ulubione dodatki. W efekcie otrzymujemy chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku bułeczki, które cudownie pachną w całym domu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • szklanka maki pszennej tortowej
    2 szklanki maki pszennej razowej typ 2000
    18g świeżych drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 jajka
    ¾ szklanki letniej wody
    płatki papryki do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka

Pełnoziarniste kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pełnoziarniste kajzerki 1. W ¾ szklanki letniej wody rozrobić drożdże z dodatkiem cukru i łyżki mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z pozostała mąką, solą, oliwa z oliwek i jednym jajkiem. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć czysta ściereczka i pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia.
  • Pełnoziarniste kajzerki 2. Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.
  • Pełnoziarniste kajzerki 3. Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami papryki.
  • Pełnoziarniste kajzerki 4. Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem kajzerek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować