Pełnoziarniste, ciasto drożdżowe ze śliwkami (na ksylitolu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
2.Masło roztopić i schłodzić.
3.Połowę mąki ( mąka tortowa i pełnoziarnista) wsypać do podgrzanej miski, wlać drożdże, wymieszać i pozostawić na około 5 minut.
4. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać do zaczynu z resztą mąki i masłem. Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Białka ubić i dodać do ciasta.
5.Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wlać ciasto. Na wierzch układać połówki śliwek- po 4 na każdy rząd
6.Kruszonka: Do miseczki wsypać składniki i ugniatać, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Gotową należy pokruszyć na cieście.
7.Ciasto piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Komentarze