PEŁNOZIARNISTE, CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (NA KSYLITOLU)

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Ciasto, którym można zajadać się bez wyrzutów sumienia

  • 60 min

Składniki:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 1,5 szklanki
    Mąka tortowa- 0,5 szklanki
    Ksylitol- 4 łyżeczki
    Cukier- 1 łyżeczka (do rozczynu)
    Masło-1/4 kostki
    Mleko - 0,5 szklanki
    Drożdże- 25 dag
    Szczypta soli
    Śliwki- 8 sztuk

    Kruszonka:
    Ksylitol- 2 łyżeczki
    Mąka pełnoziarnista- 3-4 łyżeczek
    Masło- 20-30 g
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pełnoziarniste, ciasto drożdżowe ze śliwkami (na ksylitolu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztopić i schłodzić.
  • 3. Połowę mąki ( mąka tortowa i pełnoziarnista) wsypać do podgrzanej miski, wlać drożdże, wymieszać i pozostawić na około 5 minut.
  • 4. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać do zaczynu z resztą mąki i masłem. Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Białka ubić i dodać do ciasta.
  • 5. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wlać ciasto. Na wierzch układać połówki śliwek- po 4 na każdy rząd
  • 6. Kruszonka: Do miseczki wsypać składniki i ugniatać, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
    Gotową należy pokruszyć na cieście.
  • 7. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ksylitol Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować