Nie wiem co mnie bierze jak widzę na spadający śnieg. Jednak nie daję za wygraną – wierzę, że wiosna już zaraz, za chwiluńkę będzie. Dlatego, dziś ostatnie jabłka ze stryszku.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
NADZIENIE:
- jabłka szara reneta: 0.5 kilograma
- przyprawa do piernika (w zależności, do smaku. Można zastosować tylko cynamon.): 3 szczypty
- cukier (do smaku): 2 łyżki
CIASTO:
- mąka pełnoziarnista żytnia (wstępnie wsypać 2 i 2/3 szklanki.): 3 szklanki
- biały cukier: 0.33 szklanki
- sól: 0.25 łyżeczki
- śmietana kremówka (30-36%): 2 łyżki
- masło: 150 gramów
- Jajko: 1 sztuka
Pełnoziarniste babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wymieszać suche składniki: makę, cukier, sól
2. Wkroić masło. To znaczy posiatkować masło z suchymi składnikami. Ja po prostu wrzucam kawałki ciasta a potem robie z tego kruszonkę.
3. Dodać jajko i śmietanę. Wymieszać aż składniki połączą się. Uwaga, można dodać trochę więcej mąki jeśli ciasto jest zbyt rzadkie! Ciasto ma być jak plastelina: trochę lepiąca ale gładka masa.
4. Ciasto wyłożyć na folii spożywczej. Włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę (ale mniej niż 48 godzin). 5. W między czasie przygotować papierowe foremki do muffinek, metalowe foremki na babeczki oraz nadzienie. Nadzienie przygotowuje się poprzez obranie jabłek, pokrojenie ich w kawałki (bez gniazd). Wrzucamy je do garnka i troszeńkie wlewamy do nich wody. Przypruszamy, dusimy - aż się lekko rozwalą. Dodajemy cukier i odrobinę przyprawy do piernika lub cynamon.
5. Rozwałkować ciasto (podsyp duża ilości mąki blat by ciasto nie przyklejało. To samo zrób z wałkiem) i wykrawaj koła.
6. Wylep kołami z ciasta foremki do muffinek, a następnie włóż je do metalowych foremek.
7. Gotowe babeczki, wypełnij nadzieniem.
8. Piecz około 30 min – 35 min, w około 180 stopni. Ciasto winne być zarumienione.
Komentarze