Pejzanka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na zupę znalazłam w zapiskach mojej teściowej, bardzo ciekawy i niedrogi przepis a do tego bardzo pożywny w sam raz na chłodne zimowe dni.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje zupy:
    25 dag ziemniaków
    15 dag pieczarek
    1 łyżeczka oliwy
    1 łyżeczka mąki
    1 l wywaru drobiowego
    1/2 szklanki słodkiej śmietany
    1 żółtko
    Sok z cytryny
    Sól, pieprz, rozmaryn, świeży tymianek lub pietruszka do smaku.

Pejzanka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pieczarki umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, udusić, rozprowadzić połowę śmietany. Obrane ziemniaki ugotować w wywarze, dodać pieczarki, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, sokiem z cytryny, zagotować. Żółtko roztrzepać z pozostałą śmietaną, wlać do zupy, podgrzać, nie gotować. Przed podaniem zupę posypać świeżym tymiankiem lub pietruszką.

Porady

Zupę można doprawić gałką muszkatołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy