Pęczak z warzywami i kurczakiem

4 (1 ocen)

  • 30 min

Potrawa wymyślona została w akademikowym pokoju. Nie wymaga wielu składników, jest szybka i tania co dla studentów jest szczególnie ważne. A co najważniejsze jest smaczna i zdrowa.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej typu pęczak
    1 mała cebula
    1 mała cukinia
    3 łodygi selera naciowego
    0,5 szklanki zielonego groszku mrożonego
    1 filet z piersi kurczaka
    1 łyżka jogurtu greckiego
    0,5 szklanki mleka
    sól, pieprz, czosnek do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę pęczak ugotować w osobnym garnku.
    Cebulę pokroić w piórka, cukinię w półplasterki, selera naciowego w plastry a pierś kurczaka w kostkę.
    Na patelni podsmażyć pierś z kurczaka, następnie zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać selera i cukinię oraz groszek. Chwilę podsmażyć tak aby cukinia się podpiekła, następnie zalać wszystko 0,5 szklanki wody i dusić do momentu aż groszek zmięknie. Następnie całość odparować. Dodać podsmażoną pierś z kurczaka.
    W szklance wymieszać jogurt z mlekiem, a następnie dodać do potrawy.
    Całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem i gotować do momentu aż mleko się zredukuje i powstanie lekki sos.
    Następnie dodać kaszy pęczak, wymieszać i gotowe.

Porady

Do mleka i jogutru można dodać mąki w celu uzyskania bardziej treściwego i gęstszego sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować