Pascha serowa z truflą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pracochłonne ciasto, ale pyszne, rozpływające się w ustach. Pięknie się prezentuje na stole.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    80 dag tłustego sera(u mnie ser 3-krotnie mielony)
    20 dag masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    5 żółtek
    1 szklanka gęstej śmietany 18%
    10 trufli w czekoladzie
    Rodzynki – 10 dag, migdały, skórka pomarańczowa – do dekoracji
    Folia spożywcza, gaza

Pascha serowa z truflą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodać śmietanę, całość utrzeć na gładką masę. Rodzynki namoczyć w rumie, osączyć na sitku. Utartą masę jajeczną ze śmietaną podgrzewać na ogniu aż masa będzie gorąca(najlepiej w naczyniu o podwójnym dnie). Lekko przestudzić, dodać ser i masło, cukier waniliowy,utrzeć na gładką, jednolitą masę. Masę podzielić na pół, do jednej dodać pokruszone trufle, utrzeć całość na gładką masę. Formę(u mnie forma do pieczenia ciasta) wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć masę jasną, wysypać rodzynki, następnie masę truflową oraz na wierzch gęsto rodzynki, całość przykryć gazą. Przyłożyć sitko, odwrócić paschę. Całość ustawić na talerzu i wstawić w chłodne miejsce na całą noc. Po schłodzeniu i osączeniu, ciasto delikatnie odwrócić, zdjąć gazę, potem ponownie ciasto odwrócić. Paschę wyrównać, udekorować rodzynkami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.

Porady

1. do masy truflowej można dodać łyżeczkę płaską kakao.

Komentarze

Podobne przepisy