Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę podsmażyć na patelnie, dodać mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną przyprawy uniwersalnej.. Mięso należy pilnować aby powstała zbita masa. W razie potrzeby podlać woda.
2.Mąkę zagnieść z jakiem, margaryną, jajkiem, śmietaną, solą na jednolita masę. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.
3.Na jednym z dłuższych brzegów wyłożyć mięso i zawinąć w taki sposób, aby mięso znajdowało się w środku. Całość pokroić na paski około 2 cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Piec w nagrzanym piekarniku (160C) przez około 35 min. Aby pasztecik był ładny zarumieniony, górę należy posmarować białkiem.
5.Z pozostałego ciasta i farszu zrobić kolejne paszteciki i tak do wyczerpania składników.
Komentarze