Paszteciki z kapustą i pieczarkami

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

pyszne paszteciki, bogato nadziane kapustą z grzybami i orzechami. Pyszne - to jednak mało powiedziane;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    500g mąki
    25g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki cukru
    50g masła
    1 łyżka oleju

    nadzienie:
    1 kg kiszonej kapusty
    400g pieczarek
    2 łyżki grzybowego pyłu
    2 cebule
    100g orzechów włoskich
    łyżka majeranku
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia

    na wierzch: 1 jajko
    zioła, czarnuszka, sezam, mak
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna - opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć, posiekać.
    Na patelni rozgrzać ok 2 łyżek oleju, dodać kapustę, smażyć, aż lekko się podrumieni. Posypać grzybowym pyłem, dodać liść i ziele, podlać wrzątkiem i dusić do miękkości.
    Pieczarki oczyścić, pokroić drobno. Wrzucić na suchą patelnię, smażyć, aż odparują.
    Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę i pieczarki, doprawić majerankiem, pieprzem, smażyć razem kilka minut.
    Orzechy uprażyć na suchej patelni, potrzeć z dłoniach, żeby pozbyć się skórek, posiekać drobno i dodać do kapusty.
  • 2. Ciasto: Masło roztopić. Mleko podgrzać. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i pół szklanki mleka przygotować rozczyn. Mąkę przesiać z solą, dodać pozostałe mleko z rozbełtane z jajkami, wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, dodając masło, tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
  • 3. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować na długi pasek o długości ok 40cm i szerokości ok 10cm, wyłożyć nadzienie, zwinąć i zlepić brzeg. Tak powstały wałek pokroić na paszteciki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia.
    W ten sam sposób przygotować pozostałe paszteciki.
    Przed pieczeniem paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziołami, czarnuszką, makiem, sezamem - wg uznania.
    Paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 minut w temp. 180stC, do uzyskania złotego koloru.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować