Pasztet ziemniaczany ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w mleku
i odciskamy. Z ziemniakami
przeciskamy przez praskę.
Ucieramy z 7 łyżkami masła
i 3 żółtkami na gładką masę,
doprawiamy. 3 białka ubijamy
na sztywno i z bułką tartą dodajemy
do masy. Mieszamy
2.Ze śledzi usuwamy ości
i kroimy w paski. Resztę jajek
gotujemy na twardo. Studzimy,
obieramy i kroimy w plastry.
3.Keksówkę (10x40 cm) smarujemy
2 łyżkami masła i wysypujemy
bułką. Wkładamy 1/2
masy, jajka i śledzie. Przykrywamy resztą masy. Polewamy
3 łyżkami roztopionego masła
i zapiekamy godzinę w 180 °C.
Porady
Forma powinna być napełniona do połowy, bo masa podczas pieczenia rośnie.
Komentarze